Ha tarhonyás csirkepörköltet szeretnénk készíteni az csak is házi tarhonyával jöhet számításba. Úgy a legfinomabb, ha a tarhonyákat mi magunk készítjük el a csirkepörkölt mellé. A csirkepörkölt házias tarhonyától lesz olyan különleges és finom. Elkészített csirkepörkölt tarhonyával recept!
Csirkepörkölt házi tarhonyával recept
Csirkepörkölt elkészítése:
- A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk.
- Egy lábasban zsírt vagy olajat melegítünk.
- Majd ezen megdinszteljük a hagymakockákat. Kavargassuk folyamatosan, nehogy megégjen!
- Ha ezzel elkészültünk, húzzuk le a tűzről és szórjuk meg pirospaprikával. Ez a csirkepörkölt alapja.
- Mossuk meg a csirkehúsokat (csirkecomb, csirkeszárny, farhát).
- Miután a csirkehúsokat a hagymára raktuk, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
- Most jöhetnek a csirkepörkölt fűszerei. (Aki csípősen szereti a csirkepörköltet, tehet bele erőspaprikát is.)
- A csirkepörköltet a legkisebb fokozaton főzzük, addig míg meg nem puhulnak a csirkehúsok.
Házi tarhonya elkészítése:
- Az átszitált lisztbe beleütjük a tojásokat, kissé megsózzuk és kezdjük összegyúrni.
- Ez nem könnyű, hiszen kemény tarhonyatésztát kell kapnunk. Ez el fog tartani 10-15 percig.
- A gyúrás megkönnyítéséhez adhatunk hozzá egy kevés vizet.
- Amikor a tésztánk összeállt és szép sima, akkor félre tesszük pihenni kb. 30 percre.
- Ezután egy nagy lyukú reszelőt veszük elő. (Nagymamám egy rostán dörzsölte át a morzsalékos tésztát.)
- Jöhet a reszelés. A reszelés közben forgassuk gyakran a tarhonyatésztát.
- Az így kapott tarhonyát pedig lisztezett tálcán terítsük szét.
- Mikor ezzel is elkészültünk, zsíron aranybarnára pirítjuk a tarhonyát. (Ezzel vigyázni kell! Gyakran kavargassuk, nehogy odaégjen.)
- Amikor szép színt kapott és megkeményedtek a tarhonya szemek, akkor felöntjük egy kevés vízzel és megfőzzük.
- Miután megfőtt szűrjük le a tarhonyát.
Csirkepörkölt és a házi tarhonya tálalása:
- Amikor mind a kettő elkészült a csirkepörkölt is és a tarhonya is, akkor lehet is tálalni.
- Először a tarhonyát érdemes kiszedni és arra szedni a csirkepörköltet, hogy a csirkepörkölt szaftja, jól átjárja a tarhonyát.
- Még lehet plusz szaftot is szedni rá, ha valaki jól szaftosan szereti a tarhonyás csirkepörköltet.
Csirkepörkölt tarhonyával
FELSZERELÉS
- nagy lyukú reszelő (tarhonya reszeléshez)
Csirkepörkölt hozzávalói
Csirkepörkölt hozzávalói
- 4-4 db csirkecomb alsó, felső
- 1 db csirkefarhát
- 4 db csirkeszárny
- 2 fej vöröshagyma
- zsír vagy olaj
- só
- bors
- őrölt paprika
Házi tarhonya hozzávalói
- 50 dkg liszt
- 3 db tojás
- só
- víz
- olaj vagy zsír
Csirkepörkölt elkészítése
Csirkepörkölt elkészítése
- A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk.
- Egy lábasban zsírt vagy olajat melegítünk.
- Majd ezen megdinszteljük a hagymakockákat. Kavargassuk folyamatosan, nehogy megégjen!
- Ha ezzel elkészültünk, húzzuk le a tűzről és szórjuk meg pirospaprikával. Ez a csirkepörkölt alapja.
- Mossuk meg a csirkehúsokat (csirkecomb, csirkeszárny, farhát).
- Miután a csirkehúsokat a hagymára raktuk, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
- Most jöhetnek a csirkepörkölt fűszerei. (Aki csípősen szereti a csirkepörköltet, tehet bele erőspaprikát is.)
- A csirkepörköltet a legkisebb fokozaton főzzük, addig míg meg nem puhulnak a csirkehúsok.
Házi tarhonya elkészítése
- Az átszitált lisztbe beleütjük a tojásokat, kissé megsózzuk és kezdjük összegyúrni.
- Ez nem könnyű, hiszen kemény tarhonyatésztát kell kapnunk. Ez el fog tartani 10-15 percig.
- A gyúrás megkönnyítéséhez adhatunk hozzá egy kevés vizet.
- Amikor a tésztánk összeállt és szép sima, akkor félre tesszük pihenni kb. 30 percre.
- Ezután egy nagy lyukú reszelőt veszük elő. (Nagymamám egy rostán dörzsölte át a morzsalékos tésztát.)
- Jöhet a reszelés. A reszelés közben forgassuk gyakran a tarhonyatésztát.
- Az így kapott tarhonyát pedig lisztezett tálcán terítsük szét.
- Mikor ezzel is elkészültünk, zsíron aranybarnára pirítjuk a tarhonyát. (Ezzel vigyázni kell! Gyakran kavargassuk, nehogy odaégjen.)
- Amikor szép színt kapott és megkeményedtek a tarhonya szemek, akkor felöntjük egy kevés vízzel és megfőzzük.
- Miután megfőtt szűrjük le a tarhonyát.
Csirkepörkölt és a házi tarhonya tálalása
- Amikor mind a kettő elkészült a csirkepörkölt is és a tarhonya is, akkor lehet is tálalni.
- Először a tarhonyát érdemes kiszedni és arra szedni a csirkepörköltet, hogy a csirkepörkölt szaftja, jól átjárja a tarhonyát.
- Még lehet plusz szaftot is szedni rá, ha valaki jól szaftosan szereti.
Jó étvágyat kívánok!